Google oglašavanje

Ciljano oglašavanje na Google tražilici sa naglaskom na zaštitu Vašeg budžeta u 5 točaka

Google oglašavanje

Uspješni digitalni marketing temelji se na ciljanom oglašavanju za relevantne ključne riječi na Google pretraživačkoj mreži u sklopu Google Ads kampanje. Vrlo brzo nakon izrade kampanje oglas se pojavljuje na prvoj stranici Google pretrage samo onim korisnicima koji traže uslugu ili proizvod kojeg vi nudite.

google oglašavanje

Strategija licitiranja - ručni cpc

U dogovoru sa Vama postavljamo ručne licitacije prema procijeni:

 • najniža licitacija za prikaz na prvoj stranici Google tražilice
 • srednja licitacija za prikaz pri vrhu prve stranice Google tražilice
 • najviša licitacija za prikaz oglasa na prvoj poziciji Google tražilice

Prilikom izrade i upravljanja Google Ads kampanje, posatvljamo ručne licitacije iz razloga što ne radimo u ime i za račun Google korporacije, inače bi postavili automatske licitacije koje imaju za cilj bržu potrošnju budžeta.

Iskazali ste nam povjerenje i angažirali nas za Google oglašavanje, a mi ćemo voditi brigu o Vašem budžetu sa pažnjom dobrog gospodarstvenika.

Ciljanje prema lokaciji posjetitelja - geo targeting

Prilikom izrade Google Ads kampanje postavit ćemo prikazivanje oglasa samo korisnicima koji pretražuju relevantne ključne riječi sa određenih lokacija, pa tako možemo ciljati posjetitelje prema:

 • kontinent -npr. prikazivanje oglasa samo za posjetitelje iz Europe i/ili drugih kontinenata
 • država – npr. prikazivanje oglasa samo za posjetitelje iz Hrvatske i/ili drugih država
 • županija – prikazivanje oglasa samo za posjetitelje iz Zagrebačke i/ili drugih županija
 • grad – prikazivanje oglasa samo za posjetitelje iz grada Zagreba i/ili drugih gradova
 • radius – prikazivanje oglasa samo za posjetitelje koji se nalaze unutar određenog radius, u tom slučaju ćemo postaviti lokaciju npr. Ilica 1 i označiti radius od primjerice 5 km
 • izuzimanje lokacije – prikazivanje oglasa svima osim, npr. ako smo označili prikazivanje oglasa za posjetitelje iz Zagrebačke županije ali iz nekog razloga želimo izuzeti prikazivanje oglasa posjetiteljima koji se nalaze u Velikoj Gorici

Cijena proizvoda usluge u sadržaju oglasa

Predlažemo Vam dodavanje cijene proizvoda ili usluge unutar teksta sadržaja oglasa tako da posjetitelji koji koriste Google tražilicu kako bi pronašli najpovoljniju ponudu ne klikaju na Vaš oglas ukoliko im je skup.

Ako nema cijene u tekstu oglasa, posjetitelji će kliknuti na oglas i budžet će se umanjiti za cijenu po kliku, a u slučaju da je cijena navedena u tekstu oglasa postoji vjerojatnost da posjetitelj kojem ne odgovara Vaša cijena neće kliknuti na oglas odnosno da će ga preskočiti i krenuti dalje u potragu za najnižom cijenom.

Relevantne ključne riječi

Pomoću alata za planiranje ključnih riječi pronalazimo relevantne ključne riječi za Vaše poslovanje koje imaju visoki opseg pretraživanja. Na taj način izbjegavamo nepotrebno trošenje budžeta na općenite ključne riječi. U tekstu ispod smo prikazali nekoliko vrsta relevantnih ključnih riječi za općenitu ključnu riječ tenisice ovisno o:

 • segmentaciji tržišta: npr. tenisice za trčanje
 • krajnjem korisniku: npr. tenisice za trčanje za žene
 • proizvodu: npr. Nike Air Force
 • brandu: npr. Nike tenisice za trčanje
 • konkurenciji: npr. Adidas tenisice za trčanje
 • lokaciji: npr. trgovina tenisica Zagreb

Vrsta podudaranja ključne riječi - Točno podudaranje

Ukoliko niste velika korporacija koja raspolaže sa “neograničenim” budžetom za oglašavanje, predlažemo postavljanje točnog podudaranja za relevantne ključne riječi kako bi iz prve kampanje izvukli maksimum. Rastom prihoda od prodaje raste i Vaš budžet za oglašavanje, a onda dolazi i do promjena vrste podudaranja. Primjer vrste podudaranja za ključnu riječ ženske tenisice:

 • široko podudaranje za ključne riječi: Google će prikazati oglas za svako pretraživanje koje je varijacija odabrane ključne riječi npr. tenisice, tenisice za prodaju, trgovina tenisica…
 • podudaranje fraze za ključne riječi: Google će prikazati oglas samo za pretraživanja koja u sebi sadrže frazu npr. prodavaonica ženskih tenisica, tenisice za trčanje za žene.
 • točno podudaranje ključne riječi: Google će prikazati oglas samo za pretraživanja koja su usko povezana sa ključnom riječi npr. ženske tenisice, tenisice za žene, tenisice žene.
 • negativne ključne riječi: Google neće prikazivati oglas za negativne ključne riječi koje upišemo npr. muške tenisice, tenisice za muškarce


Google oglašavanje cijena

Prvi put plaćate izradu, budžet i vođenje Google Ads kampanje, a kasnije samo iznos budžet i iznos za vođenje kampanje
Google Ads usluga Cijena Plaćanje
izrada kampanje - izrada oglasa i pronalazak ključnih riječi Besplatno za sve korisnike koji naruče Google Ads uslugu za razdoblje od 3 mjeseca ili 250,00 € za izradu prve kampanje jednokratno
mjesečni budžet - za Google Ads oglašavanje koji se troši nakon klika na oglas minimalno 150,00 € / mjesečno (5€/dan) ponavljajuće
vođenje kampanje - optimizacija i upravljanje licitacijama minimalno 150 € / mjesečno ili 10% budžeta koji je veći od 1500 € / mjesečno ponavljajuće
 • Model plaćanja je pola:pola (50% iznosa ponude plaćate prije izrade Google oglasa, a ostatak prije objave)
 • Besplatna izrada Google kampanje za sve korisnike koji naruče uslugu za razdoblje od minimalno 3 mjeseca.
 • Rok za izradu Google oglasa: 4-8 radnih dana od uplate predujma

Odgovori na najčešća pitanja: Google oglašavanje

Budžet se troši samo kada posjetitelji kliknu na oglas i posjete Vašu stranicu

Prikazivanje oglasa ne troši budžet već podiže svjesnost o Vašoj tvrtki i pomaže u izgradnji brenda

Google Ads oglašavanje smatra se jednim od najboljih oblika digitalnog marketinga zbog nekoliko ključnih prednosti:
 1. Ciljana publika: Google Ads omogućava precizno ciljanje korisnika na temelju različitih kriterija kao što su demografija, interesi, ponašanje, lokacija i ključne riječi. Ovo pomaže oglašivačima da dosegnu točno one ljude koji su najvjerojatnije zainteresirani za njihove proizvode ili usluge.
 2. Plaćanje po kliku (PPC): Oglašivači plaćaju samo kada korisnici kliknu na njihove oglase, što čini ovaj model isplativim i efikasnim. To znači da novac ide direktno na privlačenje potencijalnih kupaca.
 3. Mjerljivost i analiza: Google Ads pruža detaljne analitičke podatke koji omogućavaju oglašivačima da prate uspješnost svojih kampanja u realnom vremenu. Ovo uključuje broj prikaza, klikova, konverzija i povrat na investiciju (ROI), što pomaže u optimizaciji kampanja za bolje rezultate.
 4. Fleksibilnost i kontrola: Oglašivači mogu brzo i lako prilagoditi svoje kampanje na temelju performansi. Moguće je testirati različite oglase, prilagoditi budžete, mijenjati ciljanje i optimizirati strategije kako bi se postigli najbolji rezultati.
 5. Doseg i vidljivost: Google je najkorišteniji pretraživač na svijetu, što znači da oglasi imaju potencijal doseći ogroman broj korisnika. Također, Google Ads omogućava prikazivanje oglasa na raznim platformama, uključujući YouTube, Google Display Network i partnerske web stranice.
 6. Konkurentnost: Korištenjem Google Ads-a, tvrtke mogu brzo reagirati na tržišne promjene i konkurenciju. Fleksibilnost ovog alata omogućava im da ostanu korak ispred konkurencije i prilagode svoje kampanje prema trenutnim trendovima i potrebama tržišta.
 7. Različiti formati oglasa: Google Ads nudi razne formate oglasa, uključujući tekstualne, slikovne, video i interaktivne oglase. Ovo omogućava oglašivačima da koriste različite kreativne pristupe za privlačenje pažnje i angažiranje korisnika.
Ove prednosti čine Google Ads moćnim alatom za tvrtke svih veličina koje žele povećati svoju online prisutnost, privući nove kupce i povećati prodaju.

Cijena Google Ads kampanje

Cijena za Google oglašavanje sastoji se od izrade kampanje, budžeta za oglašavanje i naknade za vođenje kampanje

Google Ads usluga Cijena Plaćanje
izrada kampanje - izrada oglasa i pronalazak ključnih riječi Besplatno za sve korisnike koji naruče Google Ads uslugu za razdoblje od 3 mjeseca ili 250,00 € za izradu prve kampanje jednokratno
mjesečni budžet - za Google Ads oglašavanje koji se troši nakon klika na oglas minimalno 150,00 € / mjesečno (5€/dan) ponavljajuće
vođenje kampanje - optimizacija i upravljanje licitacijama minimalno 150 € / mjesečno ili 10% budžeta koji je veći od 1500 € / mjesečno ponavljajuće

Kvaliteta oglasa utječe na cijenu po kliku

Google koristi sustav nazvan Ad Rank kako bi odredio poziciju oglasa i CPC koji će oglašivač platiti.

Da, cijena po kliku (CPC) može biti manja ako je oglas kvalitetan. Ovaj Ad Rank se temelji na nekoliko čimbenika, uključujući:
 1. Kvalitetnost oglasa: Kvalitetni oglasi imaju veću vjerojatnost da privuku korisnike i ostvare visoki CTR (stopa klikova). Visok CTR pokazuje Googleu da je oglas relevantan za korisnike, što može poboljšati Ad Rank oglasa.
 2. Relevantnost ključnih riječi: Oglas treba biti usko povezan s ključnim riječima koje korisnici traže. Kvalitetno ciljanje ključnih riječi može poboljšati relevantnost oglasa i doprinijeti boljem Ad Ranku.
 3. Korisničko iskustvo na web stranici: Nakon što korisnik klikne na oglas, važno je da se dobro iskustvo nastavi na web stranici. Brzina učitavanja, relevantnost sadržaja i jednostavnost navigacije mogu utjecati na to hoće li korisnik ostati na stranici i izvršiti konverziju.
Kada je oglas kvalitetan i postiže visok Ad Rank, Google može nagraditi oglašivača s nižim CPC-om. To znači da će oglašivač plaćati manje za svaki klik ako njihov oglas ima visok Ad Rank i dobar kvalitet. Uz to, kvalitetni oglasi i kampanje obično imaju bolje performanse, poput većeg CTR-a i veće stope konverzija, što može dugoročno smanjiti troškove po konverziji (Cost per Conversion) i poboljšati ROI. Stoga, ulaganje u kvalitetan dizajn oglasa, relevantnost ključnih riječi i dobro korisničko iskustvo može biti ključno za smanjenje troškova i postizanje uspješnih rezultata u Google Ads kampanjama.

Google Ads bazira se na licitacijama

Postoji nekoliko strategija koje možete primijeniti kako biste smanjili cijenu po kliku (CPC) u Google Ads kampanjama:

 1. Poboljšajte kvalitetu oglasa: Visokokvalitetni oglasi koji su relevantni za ključne riječi i privlače korisnike mogu dobiti bolji Ad Rank. To može rezultirati nižim CPC-om jer Google nagrađuje relevantne i korisnički orijentirane oglase.
 2. Optimizirajte landing stranice: Nakon što korisnik klikne na oglas, važno je da ih dočeka relevantna, brzo učitana i dobro optimizirana landing stranica. To može povećati korisničko iskustvo i smanjiti stopu napuštanja stranice, što također može poboljšati Ad Rank i smanjiti CPC.
 3. Ciljajte specifičnije ključne riječi: Umjesto općenitih i vrlo konkurentnih ključnih riječi, razmislite o ciljanju dugih repova (long-tail keywords) ili specifičnih fraza koje mogu imati manju konkurenciju. Ovo može rezultirati nižim CPC-om i boljom ciljanom publikom.
 4. Koristite negativne ključne riječi: Negativne ključne riječi su ključne riječi za koje ne želite da se vaš oglas prikazuje. Upotreba negativnih ključnih riječi može smanjiti troškove klikova tako što isključuje neželjene pretrage koje nisu relevantne za vašu ponudu.
 5. Testirajte različite oglase: Provjerite koji oglasi imaju bolje performanse u smislu CTR-a i konverzija. Optimizacija oglasa može pomoći u poboljšanju Ad Ranka i smanjenju CPC-a.
 6. Optimizirajte ciljane lokacije i uređaje: Ako vaša kampanja cilja na specifične lokacije ili uređaje, razmislite o optimizaciji tih postavki. Fokusiranje na lokacije s boljim konverzijskim stopama ili na uređaje koji bolje reagiraju na vaše oglase može pomoći u smanjenju CPC-a.
 7. Pratite i analizirajte rezultate: Redovito praćenje performansi vaših kampanja i prilagođavanje strategije prema podacima može vam pomoći u optimizaciji kampanja i smanjenju troškova klikova.
 8. Povećajte kvalitetni rezultat i relevantnost: Google također gleda na relevantnost landing stranice, povijest računa i kvalitetu oglasa

Cijena po kliku ovisi o različitim čimbenicima

Evo ključnih aspekata koji utječu na CPC za pretraživačku mrežu:

Cijena po kliku (CPC) za prikazivanje oglasa na pretraživačkoj mreži putem Google Ads-a može se značajno razlikovati ovisno o različitim čimbenicima.
 1. Relevantnost ključnih riječi: Ključne riječi koje ciljate igraju ključnu ulogu u određivanju cijene CPC-a. Općenito, konkurentnije ključne riječi imaju više CPC-ove jer više oglašivača licitira za njih.
 2. Konkurencija: Ako je tržište vaše industrije vrlo konkurentno, to može rezultirati višim troškovima klikova. Viša konkurencija obično znači i više CPC-ova.
 3. Kvaliteta oglasa: Google Ads koristi kvalitetni rezultat oglasa (Quality Score) kao jedan od faktora za određivanje Ad Ranka i cijene CPC-a. Visokokvalitetni oglasi mogu rezultirati nižim CPC-ovima.
 4. Lokacija i jezik: Lokacija i jezik ciljanja također mogu utjecati na cijenu CPC-a. Na nekim tržištima i jezicima može biti više ili manje konkurencije.
 5. Budžet i licitacija: Vaša dnevna licitacija (bid) za ključne riječi također ima utjecaja na cijenu CPC-a. Viša licitacija može rezultirati boljim pozicijama oglasa, ali i višim troškovima.
 6. Sezonski faktori: Sezonske promjene u potražnji za određenim proizvodima ili uslugama također mogu utjecati na cijenu CPC-a. Na primjer, tijekom blagdanske sezone mogu se pojaviti viši CPC-ovi za određene ključne riječi.
Općenito, prosječni CPC za pretraživačku mrežu može varirati od nekoliko centi do nekoliko dolara, ovisno o gore navedenim faktorima. Važno je redovito pratiti performanse vaših kampanja, optimizirati ključne riječi i oglase te prilagođavati strategiju licitacija kako biste maksimizirali povrat na uloženi novac (ROI).

Google Ads, Facebook Ads, SEO...

Google i Facebook Ads donose rezultate u kratkom roku, a za SEO je potrebno pričekati 3-6 mjeseci

Izbor najboljeg kanala za digitalni marketing ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući ciljeve vaše kampanje, ciljanu publiku, proračun, vrstu proizvoda ili usluge te specifične karakteristike vašeg poslovanja. Evo pregleda nekoliko ključnih kanala za digitalni marketing i njihovih prednosti:
 1. Google Ads (pretraživačka mreža):
  • Prednosti: Cilja korisnike koji aktivno traže proizvode ili usluge putem Google pretraživanja. Visoka kupovna namjera korisnika može rezultirati boljim konverzijama. Može se precizno ciljati na temelju ključnih riječi, lokacije, interesa i drugih demografskih podataka.
  • Idealno za: Direktnu prodaju, generiranje leadova, promociju proizvoda ili usluga s jasnom pretraživačkom namjerom.
 2. Facebook Ads:
  • Prednosti: Velika baza korisnika omogućuje precizno ciljanje prema interesima, demografiji, ponašanju korisnika i lokaciji. Različiti formati oglasa (slike, videozapisi, slideshowovi) omogućuju raznovrsne kampanje.
  • Idealno za: Povećanje svijesti o brandu, generiranje leadova, angažman publike, retargeting korisnika.
 3. SEO (Optimizacija za tražilice):
  • Prednosti: Dugoročna strategija koja može dovesti do organskog prometa na vašoj web stranici. Besplatna posjeta i visoka povratnost na ulaganje dugoročno.
  • Idealno za: Dugoročno pozicioniranje na tražilicama, gradnju autoriteta u industriji, privlačenje organskog prometa.
 4. Email marketing:
  • Prednosti: Izravan kontakt s publikom putem personaliziranih poruka. Visoka stopa povrata ulaganja (ROI) i mogućnost segmentacije publike.
  • Idealno za: Održavanje odnosa s klijentima, promociju proizvoda ili usluga, slanje personaliziranih ponuda.
 5. Content marketing:
  • Prednosti: Pruža vrijednost publici putem informativnog i relevantnog sadržaja. Može poboljšati SEO, povećati svijest o brandu i uspostaviti autoritet.
  • Idealno za: Edukaciju publike, privlačenje novih posjetitelja na web stranicu, izgradnju povjerenja s potrošačima.
Koji je kanal najbolji za vašu kampanju ovisi o specifičnim ciljevima, industriji i ciljanoj publici. Često je optimalno kombinirati više kanala kako biste maksimizirali dosegnutu publiku i postigli najbolje rezultate. Testiranje i praćenje performansi ključno je za optimizaciju vaših digitalnih marketinških aktivnosti i postizanje visokog povrata na ulaganje.